Sapor Limitis, de Smaak van de Limes

romeinse-receptenZuid-Holland, 57 voor Chr., plotseling gebeurt er iets. Het landschap siddert. Over en naast de rivier komen de Romeinen, op weg om Germanië te veroveren. Ze reizen met karren, paarden en schepen. En ze nemen van alles mee. (kippen, olijfolie, vijgen en kruiden). Een kleine honderd jaar later, in 47 na Chr. trekken ze zich tactisch terug tot aan de Rijn. Die rivier wordt de noordelijke grens van het Romeinse rijk, de Limes.

In Nederland liep de Limes van Nijmegen tot Katwijk. In Zuid-Holland lagen langs de Limes de forten van Albaniana (Alphen aan de Rijn), via Matilo (Leiden Roomburg) naar Lugdunum (Katwijk).

De lokale bewoners gingen meewerken aan de voedselvoorziening voor de vele soldaten die de grens bewaakten. Het landschap veranderde in een landbouwgebied en de Rijn werd de toevoerweg van vele exotische voedingswaren.

Wat aten de soldaten en inheemse bevolking van Zuid-Holland? Dat ontdekt u in dit boek. De Romeinse kookkunst leeft voort in de recepten van gerechten die ze hier vroeger aten. In dit kookboek valt veel te ontdekken; over het landschap, de Romeinen en hun keuken en vooral over het eten. In minstens twintig originele recepten keert de smaak van tweeduizend jaar geleden terug.

Bovendien nemen de lokale producten van nu, de streekproducten, een belangrijke plaats in. Die streekproducten vormen een landschap vol heerlijkheden toegelicht door hun producenten in 14 interviews.

Claudia Vandepoel is De Historische Keuken, een bijzonder cateringbedrijf dat culinair historisch kookt en onderzoek doet. Ze heeft jarenlang ervaring met het koken van Romeinse en andere recepten uit de prehistorie tot en met de 17e eeuw. Ze kan daardoor de overeenkomsten en de verschillen van de vele gerechten uit het verleden zien en laten proeven. Haar Romeinse specialisatie komt tot uitdrukking in dit kookboek. Het is bijzonder om gerechten uit het verleden te proeven, of zoals voor Claudia – te kunnen laten proeven. Ze zegt dat de smaak van het verleden een bijzondere verbinding maakt tussen het hoofd en het hart. Op het moment dat je een historisch gerecht proeft, maak je een diepe duik het verleden in.

Deze uitgave is tot stand gekomen met dank aan:

Leader

EU

de Limes

 

 

Nieuwe verkoopadressen voor het kookboek Sapor Limitis:

Amsterdam: Allard Pierson Museumwinkel

Amsterdam: Athenaeum Boekhandel

Alphen aan den Rijn: Archeon winkel

Haarlem: Athenaeum Boekhandel

Katwijk: Boekhandel van den Berg

Nijmegen: Museum Het Valkhof museumwinkel

Woerden: TIP Toeristisch Informatie Punt

Xanten – Duitsland: Museumwinkel Romeins park (vanaf half september ’14)

 

Sapor Limitis, de Smaak van de Limes is te koop voor €24,95 bij de volgende zaken:

(controleer a.u.b. even de openingstijden via de website)

ECHTE BAKKER DEN DULK IN KATWIJK, RIJNSBURG, www.echtebakkerdendulk.nl

VALKENBURG

ZORGBOERDERIJ OLIEHOEK WASSENAAR www.zorgboerderijoliehoek.nl

BIO BOERDERIJ BUITENVERWACHTING HOOGMADE www.boerderijbuitenverwachting.nl

ASPERGEHOF NOORDAM WOUBRUGGE (seizoen) www.aspergehofnoordam.nl

KWEKERIJ EN VERSWINKEL VAN DER KOOIJ BENTHUIZEN www.gjvanderkooy.nl

WIJNGAARD-CAMPING NAESCAS TER AAR www.naescas.nl

SCHUITEMAKERS VISWINKEL KATWIJK www.schuitemaker-vis.nl

MELKVEEBEDRIJF STEENWIJK ALPHEN AAN DEN RIJN www.zuivelboerderij.info

KAASBOERDERIJ CAPTEIN ZOETERWOUDE www.kaasboerderijcaptein.nl

WEIPOORTS-IJS ZOETERWOUDE (seizoen) www.weipoorts-ijs.nl

IMKERIJ DE 3 BIJEN NOORDWIJKERHOUT www.driebijen.nl

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN LEIDEN www.rmo.nl


Boekpresentatie 18 december 2019 in RMO Leiden

Claudia Vandepoel presenteert op 18 december 2019 haar nieuwe boek over de Romeinse keuken. Ga mee op deze culinaire tijdreis en ontdek wat er werd gegeten langs de limes, de grens van het Romeinse Rijk.

  • datum: woensdag 18 december 2019
  • tijd: 15.00 – 17.00 uur (zaal open vanaf 14.30 uur)
  • locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
  • toegang: gratis (excl. museumentree) | graag vooraf aanmelden

Op weg naar de muur van keizer Hadrianus. Reizen en koken langs de Romeinse limes verschijnt op 12 december 2019 bij Uitgeverij De Nieuwe Haagsche en is te koop in de museumwinkel voor € 19,95 (192 pagina’s, hardback).

De smaak van de Romeinen in dertig recepten

Ga mee op reis met de neef van de keizer langs de grens van het Romeinse Rijk, van Xanten in Duitsland naar de muur van Hadrianus in Engeland. Maak niet alleen kennis met het leven langs de Rijn bijna twee millennia geleden, maar eet ook mee met de reizigers. Proef in bijna dertig recepten de smaak van de limes. Hoe leefden Romeinen en andere bevolkingsgroepen samen aan de rand van het immense rijk? Hoe onderhielden ze contact en hoe reisden ze door dit gebied? Verschillende sprekers vertellen u erover tijdens deze boekpresentatie.

Programma

  • 14.30 – 15.00 uur: inloop
  • 15.00 – 16.00 uur: welkomstwoord en lezingen van Claudia Vandepoel, archeoloog Tom Hazenberg en RMO-conservator Jasper de Bruin
  • 16.00 – 17.00 uur: gelegenheid het boek te kopen en te laten signeren

Reacties zijn gesloten.