Ervaar de Smaak van de Limes – Sapor Limitis, de Smaak van de Limes – Eten en koken als de Romeinen

Schipluiden 10 september 2013 – Op donderdag 5 september heeft de heer Jan Jaap de Haan, wethouder Cultuur van Leiden, in het nieuwe archeologische park Matilo, het eerste exemplaar van een uniek kookboek in ontvangst genomen. Het rijk geïllustreerde boek, getiteld Sapor Limitis, de Smaak van de Limes, slaat met historische recepten een brug tussen heden en verleden. De recepten zijn na uitgebreid onderzoek opgetekend door culinair-historica Claudia Vandepoel.

De Limes was de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, gemarkeerd door de Rijn die loopt van Nijmegen tot Katwijk. Het boek geeft aan de hand van de eetgewoontes in de streek tussen Katwijk, Leiden en Alphen aan de Rijn inzicht in het leven en werken van alledag in die belangrijke periode.

Hoewel de meeste gerechten nu niet meer bekend zijn, noch op deze wijze worden klaargemaakt, worden veel van de ingrediënten nog wel hier geproduceerd. De producenten van deze streekproducten (zoals honing, kwark, asperges en wijn ) komen in het boek aan het woord. Zij vormen de brug tussen heden en verleden.

Claudia Vandepoel is De Historische Keuken, een cateringbedrijf dat culinair-historisch kookt en onderzoek doet. Ze heeft jarenlang ervaring met het koken van gerechten uit de Romeinse tijd en andere perioden uit de geschiedenis, van prehistorie tot en met de 17 smaak van het verleden zorgt voor een bijzonder verbinding tussen hoofd en hart. Op het moment dat je een historisch gerecht proeft, duik je diep in het verleden.”

Matilo is het groene gebied met tuinen, oude kassen en kleinschalige tuinbouw dat tussen de wijken Roomburg en Meerburg in Leiden ligt. Het gebied is genoemd naar de Romeinse legerplaats, of castellum, die daar heeft gelegen. De archeologische resten van dit castellum en van een middeleeuws klooster liggen nog in de bodem.

Sapor Limitis, de Smaak van de Limes is te koop bij de volgende zaken:

(controleer a.u.b. even de openingstijden via de website)

ECHTE BAKKER DEN DULK IN KATWIJK, RIJNSBURG, www.echtebakkerdendulk.nl

VALKENBURG

ZORGBOERDERIJ OLIEHOEK WASSENAAR www.zorgboerderijoliehoek.nl

BIO BOERDERIJ BUITENVERWACHTING HOOGMADE www.boerderijbuitenverwachting.nl

ASPERGEHOF NOORDAM WOUBRUGGE (seizoen) www.aspergehofnoordam.nl

KWEKERIJ EN VERSWINKEL VAN DER KOOIJ BENTHUIZEN www.gjvanderkooy.nl

WIJNGAARD-CAMPING NAESCAS TER AAR www.naescas.nl

SCHUITEMAKERS VISWINKEL KATWIJK www.schuitemaker-vis.nl

MELKVEEBEDRIJF STEENWIJK ALPHEN AAN DEN RIJN www.zuivelboerderij.info

KAASBOERDERIJ CAPTEIN ZOETERWOUDE www.kaasboerderijcaptein.nl

WEIPOORTS-IJS ZOETERWOUDE (seizoen) www.weipoorts-ijs.nl

IMKERIJ DE 3 BIJEN NOORDWIJKERHOUT www.driebijen.nl

Of bestel uw eigen exemplaar door uw gegevens op te sturen via onderstaand formulier:

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht

    Reacties zijn gesloten.